top of page

Visie 

Verbinden

Gelijkwaardige en toegankelijke zorg op maat

Precies waar die het meest nodig is

​

​​

Mentale Gezondheid ZO(3).png
Verhoogde gezondheidsrisico's bij personen met een migratie-achtergrond

Onderzoek van het Verwey Jonker Instituut wijst uit dat personen met een migratie-achtergrond lopen een verhoogd risico op depressie, hart- en vaatziekten, chronische stress en trauma's. Deze gezondheidsproblemen zijn vaak gerelateerd aan langdurige blootstelling aan institutioneel racisme, discriminatie en uitsluiting. Studies tonen aan dat deze factoren een directe impact kunnen hebben op zowel de mentale als fysieke gezondheid van deze bevolkingsgroep.

​

​

​

​

​

De geestelijke gezondheidszorg in Nederland kampt met steeds langere wachtlijsten. De vraag naar mentale zorg neemt toe, maar het aanbod blijft achter. Vooral binnen de groep met een migratie-achtergrond is er een gebrek aan cultuursensitieve begeleiding. Deze situatie leidt ertoe dat veel mensen langer zonder de benodigde zorg blijven.

Cijfers laten een zorgwekkende toename zien van suïcidaliteit onder jongeren (toename 17% in de laatste 10 jaar). Het is de belangrijkste doodsoorzaak tot 30 jarige leeftijd. Jongeren met een migratie-achtergrond zijn het meest kwetsbaar. Deze stijging wordt in verband gebracht met factoren zoals discriminatie, uitsluiting en sociale stressoren. Deze demografische groep wordt hierdoor als extra kwetsbaar beschouwd.

Ontwikkelingen in Nederland

Een Ecosysteem Mentale Gezondheid (GEM)

CCMW bouwt voort op het gedachtegoed van de Nieuwe GGZ: GEM

Zelfs als we het aantal reguliere zorgverleners in de ggz zouden verdubbelen, zou dit niet voldoende zijn om de wachtlijsten op te lossen. Bovendien blijft het probleem bestaan dat veel cliënten geen goede aansluiting vinden bij hun zorgaanbieder door de een schaarste aan cultuursensitiviteit en maatwerk.

​
GEM (Ecosysteem Mentale Gezondheid) pleit voor een nationale campagne om psychisch lijden te demedicaliseren en de samenleving bewust te maken van een bredere kijk op geestelijke gezondheid.

​

Het GEM-gedachtegoed benadrukt de gelijkwaardigheid en wederzijdse afhankelijkheid tussen complementaire, informele en reguliere aanbieders in de geestelijke gezondheidszorg.

​

CCMW streeft naar een flexibele en holistische aanpak door reguliere, complementaire en informele zorg gelijkwaardig en in wederzijdse afhankelijkheid met elkaar te verbinden. Dit zorgt ervoor dat verschillende zorgvormen naadloos op elkaar aansluiten, zodat de juiste zorg op de juiste plek terechtkomt.

​

Vind hier op de website van De Nieuwe GGZ meer informatie over de GEM

gem2-2-1.png
Ontwikkelingen CCMW en partners tot nu toe

De afgelopen anderhalf jaar heeft CCMW in samenwerking met diverse partners een uitgebreid netwerk van zorg en ondersteuning opgezet in Amsterdam Zuidoost. Dit netwerk vormt het Ecosysteem Mentale Gezondheid (GEM). Het richt zich op bewoners van alle leeftijden in Amsterdam Zuidoost.

​​

In deze periode zijn talrijke succesvolle programma's en initiatieven ontwikkeld en geïmplementeerd. Deze variëren van praktische ondersteuning en coaching tot holistische multidisciplinaire meerdaagse programma's en trainingen, allen cultuur- en traumasensitief.

 

De tijdelijke financiering heeft de lancering van het inmiddels succesvolle Experiment Direct aan de Slag! (DadS!) mogelijk gemaakt. Dit experiment biedt een mogelijke oplossing voor de uitdagingen van de GGZ. Lees hieronder verder over DadS!

​

De volgende uitdaging ligt nu in het ontwikkelen van de 'grijze gebieden' in de afbeelding. Een aantal bouwstenen zijn al te vinden als losse projecten aangeboden door CCMW en aanbieders in de GEM. Het grote werk zit in het verbinden en verduurzamen, samen verder ontwikkelen en daarmee te bouwen aan een gezond en fluïde ecosysteem, waar de bewoner gemakkelijk in kan bewegen.

​

Hiervoor is duurzame financiering nodig.

​

​

​

​

​

​

Uitgelicht:
‘Direct aan de Slag! – met je mentale fitheid’

Een experiment in de zorgtransitie. Tot stand gekomen vanuit co-creatie sessies (veranderateliers) met zorgpartners GEM Amsterdam Zuidoost

In Amsterdam Zuidoost heerst een groot taboe op mentale gezondheid, waardoor veel bewoners de stap naar de huisarts of reguliere GGZ niet durven te zetten. CCMW fungeert als een belangrijke schakel tussen de huisarts en de bewoners en heeft samen met Arkin, huisartsen, praktijkondersteuners, Akwaba Zorg, en Stichting Mee de aanpak "Direct aan de Slag" ontwikkeld. Deze aanpak is gericht op het preventief ondersteunen van bewoners in hun (mentale) gezondheid en welzijn, met als doel de enorme wachtlijsten voor de GGZ te verminderen. Vanuit CCMW voeren we gesprekken met bewoners om hen toe te leiden naar herstelactiviteiten in de wijk, waardoor verdere mentale disbalans en crises kunnen worden voorkomen.

​​

     Doelen

  • Onnodig gebruik van de GGZ voorkomen

  • Verminderen overbelasting eerste lijn (huisartsen)

  • Bewoners met mentale issues matchen met passend herstel aanbod, buiten de GGZ, toegespitst op hun leefwereld en hun behoeften

  • Bewoners gaan direct aan de slag met hun mentale fitheid, in plaats van in de wachtstand op de wachtlijst van de GGZ

  • Het bieden van de juiste zorg, op de juiste plek, op het juiste moment, met de juiste zorgverlener

    Resultaten: na zes maanden

  • Na ‘matchtafel’ wordt 50% bij van de ingebrachte casussen een bewoner direct gematcht met ondersteuning in wijk die start binnen twee weken.

  • Na ‘verkennende gesprekken’ uitgevoerd door CCMW krijgt 43% van de bewoners een passende oplossingsrichting.

  • De overige 7% krijgt een korte interventie; cultuursensitieve begeleiding, stressreductie of voorbereiding om te kunnen landen in de wijk.

  • Dus voor 100% van de ingebrachte casussen, bij Direct aan de Slag! wordt een passend alternatief gevonden.

  • Gelijkwaardige samenwerking tussen reguliere GGZ, complementaire en informele zorg

​​

      Uitdaging: vervolg financiering 2025

  • Gestart januari 2024 vanuit financiering Achterstand Ondersteuning Fonds (AOF) voor 6 maanden

  • Door efficiënte besteding van het budget verlenging t/m december 2024 

Gewenste S.png
In lijn met landelijke en regionale opgaven

Landelijk

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) stelt dat "Passende zorg is de juiste Zorg op de juiste plek". Het doel is de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden en te streven naar betere samenwerking tussen het sociaal domein, huisartsenzorg en ggz, met aandacht voor versterking van de sociale basis en wettelijke en financiële mogelijkheden voor domeinoverstijgende samenwerking.

​

Regionaal

Amsterdam, en met name het stadsdeel Zuidoost, scoort laag op het gebied van mentaal welzijn. De gemeente Amsterdam Zuidoost, waar CCMW zich vanuit de GEM op richt, heeft daarom duidelijke doelen gesteld om de mentale gezondheid van haar inwoners te verbeteren, te lezen in de gebiedsopgaven van het stadsdeel. Een van de belangrijkste doelen is het het vergroten van de zichtbaarheid en de verbinding van complementaire zorgaanbieders, om zo een samenhangend zorgnetwerk te creëren. De toegankelijkheid van zorg- en welzijnsaanbiedingen zal verbeterd moeten worden, zodat bewoners gemakkelijk toegang hebben tot de hulp die ze nodig hebben en het aanbod van zorg en ondersteuning zal beter worden afgestemd op de specifieke behoeften van de diverse bevolkingsgroepen in Zuidoost.

​

Na de komma​

In het adviesrapport Route naar Herstel wordt beschreven hoe historische onrechtvaardigheden, zoals het slavernijverleden, nog steeds invloed hebben op de nazaten van de slaafgemaakten en contractarbeiders. Het inter- en tgenerationeel trauma is zichtbaar in indicatoren zoals lagere onderwijsresultaten, eenoudergezinnen, hoge jeugdwerkloosheid en armoede.

 

CCMW zet zich in voor een holistische aanpak, waarbij we erkennen dat schade zowel fysieke, emotionele, psychologische, sociale, en spirituele aspecten heeft. Door alle dimensies van intergenerationeel trauma aan te pakken, willen we een duurzame weg naar herstel bieden. Dit betekent dat we niet alleen de symptomen behandelen, maar de diepere oorzaken ervan aan het licht brengen.

Gewenste Situatie

Afbeelding1.png
Herstelhuis in aanbouw(1).png

Route naar...

bottom of page